http://img10.imageshack.us/img10/7733/contactm.png

Monday, April 2, 2012

plain guy part 3




TIZZA MAISARAH dah jadi stalker. Dia rasa otak dia dah tak centre dah sebab asyik menghendap mamat Doraemon kat tepi jalan. Patutlah selalu terserempak dengan Doraemon kat kawasan sini-sini... Dia pelukis jalanan rupanya... Sudah dua kali dia duduk perhatikan Doraemon yang khusyuk melukis gambar sejak minggu lepas. Ada juga beberapa orang meminta Doraemon melukiskan potret wajah mereka. 

Aish... Tak ada nama ke? Takkan nak panggil mamat ni Doraemon? Nak kata badan bulat macam Doraemon, badan dia kempis aje. Tizza garu kepala sendiri. Hari ini dia beranikan diri untuk menghampiri Doraemon dan duduk di sisi lelaki itu. 

“Haiii...” Tegur Tizza sengih. Doraemon lemparkan pandangan pelik padanya. Tizza berdehem sendiri sebelum menyelitkan rambutnya ke telinga. Bajet ayu.

“Buat apa?” Tanya Tizza lagi. Doraemon jatuhkan pandangannya ke kanvas lukisan. Tizza tak dilayan. 

‘Sombong...’ Desis Tizza memuncungkan mulutnya. Tizza ambil sekeping stick note di dalam beg tangan. Dia tulis satu-satu ayat di situ sebelum dia lekatkan pada kanvas yang sedang  Doraemon lukis itu. Dia nampak terkejut dan terpinga-pinga dengan tindakan selamba Tizza itu, tapi Tizza buat selamba terus melangkah pergi dari situ. 

"Kau nak baca, baca. Tak nak sudah!" Desis hati Tizza. 

Doraemon tengok langkah Tizza sambil tersenyum. Pelik perempuan ni. Dia toleh ke arah stick note yang Tizza tinggalkan.

‘Nama awak siapa?’

Itu aje? Doraemon menggeleng-geleng kepala. Lantas dia ambil sebatang pensel dan tulis kat bawah ayat 
Tizza sebelum stick note itu ditampal kembali ke dinding dibelakangnya.

‘Mohd. Adzim’

***

“TAK nak lukis potret saya ke?” Tanya Tizza menggigit cup kertas yang berisi nescafe. Adzim menoleh ke arahnya sekilas sebelum dia kembali melakar potret seorang perempuan daripada sekeping gambar kecil yang diletakkan di sudut atas kanvas itu. 

Permintaan Tizza tidak dilayan. Sejak seminggu yang lalu, wajah Tizza dah kerap sangat dilihatnya. Entah apa yang perempuan ini mahukan darinya, dia pun tak tau. Yang pasti Adzim sangat rimas dan tak selesa setiap kali Tizza datang dan mengganggunya melukis. 

Sangat mengganggu konsentrasi!.

“Awak memang duduk selalu sorang-sorang kat sini?” Tanya Tizza lagi bila Adzim masih belum beri apa-apa reaksi, sambil memandang sekeliling mereka. Kat tepi jalan, kereta lalu-lalang. Orang pun ramai aje yang tumpang pandang ‘kesian’ kat dia. 

Adzim mengangguk-angguk.

“Best kan jadi awak. Rileks aje...” Puji Tizza ikhlas. 

Adzim angkat bahu dan cebikkan bibir, seperti menjawab.. 'biasa je'. 

Tizza memandang wajah Adzim. Sejak seminggu yang lalu, selepas dia meninggalkan stick note berupa soalan 'apa nama awak' pada Adzim,  tiap-tiap hari dia datang lepak di sini menjelang tengah hari. Adzim banyak berdiam diri. Hanya dia yang memulakan bicara. Tapi tak apalah... Dia rasa seronok berada di sisi Adzim, dia terasa seolah-olah dia baru saja dipertemukan dengan lelaki yang 'dicari', lelaki yang tak gunakan kekacakan wajahnya untuk mengorat, lelaki yang tidak menyebak rambut ikalnya ke belakang, lelaki yang tidak memberi perhatian kepadanya dan mempercayai dirinya seratus peratus.

 Tizza renung wajah Adzim lagi. Dia suka melihat gaya adzim berpakaian ringkas, cuma baju T tanpa kolar tapi berpotangan V di leher, seluar jeans hitam dan kadang-kadang memakai topi kain dikepala. Yang paling tizza suka, bila di jarinya penuh dengan warna-warna cat yang bercampur-campur. Selekeh! Tapi comel....

“Awak pandang saya sampai tak berkelip mata! Apa yang awak fikirkan?” Soal Adzim tiba-tiba. 
Tizza tersedar dari lamunannya. Dia tersengih malu. 

"Mana ada saya pandang awak.. saya pandang lukisan yang awak tengah lukis tu je.." Dalih Tizza, cuba menutup malu. Padahal dah tak boleh cover-cover lagi dah, terang-terangan dia ditangkap sedang 'mengusha' anak teruna orang!

“Mata saya ni belum buta lagi..." Ucap Adzim perlahan, tapi masih mampu didengari oleh Tizza.

"Siapa cakap awak dah buta? Saya..." kerana terlalu kalut ingin mempertahankan diri daripada perasaan malu, Tizza sampai tersilap tafsir maksud kata-kata Adzim itu, sedangkan lelaki itu sebenarnya sedang memerli Tizza.

"Awak nak apa dari saya?" Soal Adzim. Memotong kata-kata Tizza.

Tizza garu kepala. Nak apa? Jika soalan itu yang ditanya, sungguh Tizza memang tak ada jawapannya. Tizaa mengenali Adzim secara tak sengaja di stesen komuter, kemudian dia putus dengan Walid, melarikan diri dari Shaq dan dia terjumpa lelaki ni di sini. Dia tak nak apa-apa dari Adzim, tapi entah kenapa si pelukis jalanan ini seperti ada aura magnet yang sentiasa menarik dirinya supaya datang ke sini.

"Saya nak... nak.. nak suruh awak lukis gambar sayalah!" Ucap Tizza, spontan. Setakat ini itu sajalah jawapan paling baik yang dia rasa dia boleh beri.

"Nak suruh saya lukis gambar awak? Tapi sejak seminggu yang lepas, awak datang, awak duduk kat sebelah saya, tanya saya macam-macam soalan dan tenung saya macamlah saya ni allien, baru sekarang  awak cakap yang awak nak suruh saya lukis potret awak? Tak ada jawapan yang lebih baik ke??" Perli Adzim. Nampak dia mendengus, rimas!

"Habis awak nak saya cakap apa lagi? Ok, kalau saya cakap saya suka duduk kat sini, tengok awak melukis.. awak tak kisah ke?" Soal Tizza kembali.

"Itu pointnya. Tengok saya melukis ke tengok lukisan saya? Sejujurnya sebenarnya saya rimas bila awak asyik perhatikan saya, tenung saya dalam diam, tanya macam-macam soalan, apa masalah yang saya dah bawak pada awak?"

“Esok awak tak cuti ke?” Tanya Adzim. Tizza geleng kepala.

“Esok saya shopping dekat-dekat sini. Nak teman saya tak?” Tanya Tizza teruja. Adzim tersengih.

“Kopak saya nanti.” Balas Adzim mengusik. Tizza tarik muka. 

“Jangan risau... Saya guna duit saya sendiri la pakcik... Temankan saya esok ya?” Pujuk Tizza. Adzim angkat bahu.

“Tengoklah...” 

Tizza mengambil buku karya Muhammad Hafizuddin yang berada di sisi Adzim dan menamparkannya pada lengan Adzim. Adzim menyeringai sakit dan terus merampas buku itu. 

“Ini buku agama la Tizza. Hati-hati.” Tegur Adzimn. Tizza? Dia terkaku sesaat. 

“Awak panggil nama saya tadi?” Tanya Tizza tak percaya. Adzim garu kepala.

“Tak boleh ke?”

“Boleh! Boleh sangat!” Tizza gelak seronok. Adzim termangu-mangu kehairanan.

‘Awak angau kat saya ke Tizza?’ Bisik hatinya

****

LANGKAH Tizza terhenti apabila melihat Shaq duduk di meja kerjanya. 

“Why are you here?” Tanya Tizza, melangkah menghampiri Shaq. Shaq senyum lebar. 

“I rindukan you, dear...” 

Dear? Tizza memandang Shaq dengan perasaan menyampah. 
“You boleh blah sekarang. I nak sambung kerja-kerja I.” Ucap Tizza dingin. Wajah Shaq berubah. Dia merenung wajah Tizza dalam-dalam.

“Sampai hati you Tizza,” 

“I tak ada masa nak melayan you tau? Pergilah Shaq. I tak ada perasaan pada you.” Harap-harap kali ini Shaq faham apa yang dia katakan. Shaq ketawa kecil tapi tawa dia nampak sangat hambar.

“I tak akan putus asa Tizza. I tau you dan Walid dah break. Apa salahnya you beri I peluang untuk buktikan cinta I pula?” 

“Dari siapa you tahu?” Tanya Tizza kasar. Shaq terdiam.

“I tak pernah bagi tahu sesiapa yang I dah break dengan Walid. So, macam mana you boleh tahu?” Tanya Tizza mendesak. 

“I boleh upah sesiapa aje untuk siasat tentang you, Tizza.” Ucap Shaq selamba. Tizza tersentak. Dia mencerlung memandang wajah Shaq tajam.

“I tak suka!” Jerit Tizza. Shaq tergamam. 

“Tolong pergi sekarang.” Tizza mengangkat jari telunjuknya menunjuk ke arah pintu keluar pejabat. Matanya merah menahan marah. Dia tak suka hak peribadinya diperkotak-katik begitu dan Shaq tak sepatutnya buat macam tu!

“Tapi....”

“I hate you!” Tizza membentak. Shaq ketap bibir. Tidak pernah ada seorang pun perempuan layan dia macam sampah. Apatah lagi wanita yang pernah menambat hatinya. Tizza kejam!

“Okay I pergi, tapi I akan datang balik ke sini.” Ucap Shaq melangkah ke pintu.

“Tak payah! I benci tengok muka you. I tak nak jumpa you lagi Shaq.” Nafas Tizza turun naik menahan rasa marah. Emosinya tak stabil tiba-tiba. Kalau ikutkan hati, pasu bunga di atas mejanya sudah melayang menuju wajah Shaq. 

Langkah Shaq terhenti di pintu. Dia memandang wajah Tizza tajam. Hatinya terluka dalam.

“You akan jadi milik I walau dengan apa cara sekali pun. Mark my word Tizza Maisarah.” Shaq tersenyum sinis sebelum menghilangkan diri di sebalik daun pintu pejabatnya. Tizza terduduk di kerusinya. Tangan kirinya mengurut-urut dahi. Pening.

****


“TIZZA, awat kau buat muka macam tu? Something wrong ke?” Tanya Diana sebaik saja Tizza duduk di sofa. Tizza buat muka serabut. 

“Shaq...” 

“Shaq? Siapa Shaq? Pakwe baru ke?” Tanya Diana bertubi-tubi. Tizza tayang penumbuk pada Diana. Diana gelak lucu.

“Ye lah.. SORRY okay... Cerr cerita. Siapa Shaq?” Tanya Diana memandang wajah Tizza tepat. Tizza cebik.

“Dia selalu kacau aku. Sebelum aku break dengan Walid lagi.” Adu Tizza tayang muka tertekan.

“La ya ke? Kenapa kau tak pernah bagi tau aku? Dia handsome tak?” Tanya Diana teruja. Tizza ambil bantal sofa dan tikam pada Diana. Orang tengah serius boleh pulak dia tanya handsome ke tak...

“Aku malas nak kasi tau kat kau. Kalau aku kasi tau mesti kau tanya dia handsome ke tak.” Tizza cebik. Diana ketawa.

“Ye lah... Aku tak tanya dah. So apa cerita si Shaq tu tadi?”

“Dia ugut aku tadi. Aku memang tak suka kat dia sebab tu aku suruh dia jangan ganggu aku lagi. Tapi lepas tu dia cakap kat aku yang dia nak aku jadi milik dia walau apa pun method yang dia nak guna. Seram la weyh...” Tizza mengeluh berat. Diana membulat mata.

“Biar betul? Takut la aku... Psiko ke mamat tu?” Tanya Diana bersungguh-sungguh.

“Ye lah kot... Dia client aku tapi lepas aku dah settle kan hal dia, dia ganggu aku pulak.”

“Kau pernah keluar dengan dia ke?” Tanya Diana lagi. Wah, bakat jadi reporter tak berjaya.

“Adela sekali tu. Itupun sebab dia janji tak nak jumpa aku lagi... Tapi janji tinggal janji...” Tizza garu kepala. Diana melepaskan nafas panjang.

“Patutpun... Kau bagi harapan kat dia sebab tu dia jadi macam tu. Kalau aku jadi kau, gerenti aku tak layan Shaq dari awal.” 

“Bukan macam tu la weyh! Dia janji kat aku tak nak jumpa aku sebab tu aku ikut aje dia... Lagipun dia ajak makan je. Bukan ajak pergi mana-mana.” Sebal rasa hati bila Diana buat kesimpulan melulu. Mana ada dia beri apa-apa harapan pada Shaq! Tak pernah dan tak hingin.

“Kau yang cakap...” Ucap Diana selamba. Tizza tarik muka masam. Malas nak cerita kat minah seorang ni. Makin sebal.

“Dah aku nak rest dulu. Esok aku nak jumpa Doraemon.” Ucap Tizza sambil berdiri.

“Doraemon?” Soal Diana hairan. Tizza gelabah.

“A’ah... Doraemon aku nak beli baju tu, kat Sogo esok...”

“Aku nak ikut!”

“Tak payah!”

“Nak ikut la weyh...” Diana tunjuk mulut itik. Tizza juih bibir.

“Penyibuk.” Ucap Tizza menutup pintu biliknya. Adess... Hampir-hampir kantoi!

“Tizza, Walid bagi barang tadi aku letak atas meja kau!”
Serta merta matanya terarah di atas meja rias. Wah, coklat lagi... Lepas ni aku jadi tauke coklat. Tizza lepaskan nafas berat. Dia mencapai handphone di dalam beg tangannya. Mesej Walid yang berpuluh-puluh itu di baca satu persatu. Akhirnya Tizza delete habis. Ayat yang sama aje. Jangan marah lagi. I minta maaf. Dah dapat tak hadiah I. Kita sambung balik ya? I yang salah, lepas ni I cuba lebih fahami diri you. Sayang I rindu. 

Perghhh... Ayat romeo.

Tizza mengurut belakang tengkuknya. Coklat-coklat dan segala sweets ni, dia nak buat apa ya?
Lusa bawak ke pejabat bagi kat staff aje la...  Nasib baik bilik dia tak dimasuki semut. Banyak sangat benda manis!

****

TIZZA tersenyum lebar menghampiri kelibatan Adzim. 

“Hai...” Ucapnya riang. Adzim menoleh ke arah Tizza. 

“Hai balik...” Ucap Adzim tersenyum kecil. 

“Buat apa?” Tanya Tizza menjengah kanvas lukisan Adzim. Adzim angkat bahu. 

“Tu lah saya suruh lukis muka saya tak nak...” Usik Tizza sambil mengambil tempat di sebelah  Adzim. 

“Awak nak cuba lukis ke?” Tanya Adzim tiba-tiba. Tizza membulatkan mata. Dia pandang kanvas lukisan yang kosong dan wajah Adzim silih berganti.

“Tak naklah! Saya nak lukis bunga pun tak pandai...” Ucap Tizza menolak pensel yang dihulurkan oleh Adzim. Adzim senyum aje. 

“Jom shopping nak? Lagipun awak macam tak de idea aje ni...” Ajak Tizza lembut. Cuba menarik perhatian Adzim. Adzim terdiam.

“Malaslah...” 

“Malas? Ala.. Please.. Please..” Rayu Tizza. Adzim geleng-geleng kepala.

“Tizza, tak manis awak merayu macam tu. Saya lelaki, awak perempuan.” Tegur Adzim memandang tepat 
wajah Tizza. Tizza mencebik.

“Tak nak tak apa. Saya pergi sendiri aje.” Rajuk Tizza. Adzim senyum bila Tizza sudah berdiri tarik muka masam.

“Ye lah... Ye lah... Saya temankan.” Langkah Tizza terhenti. Dia menoleh laju. 

“Really?” Tanya Tizza. Wajahnya bersinar-sinar riang. 

“Awak selalu terjatuh barang masa jalan. Saya cuma nak tolong awak angkat barang ye... Tak ada niat lain.” Adzim mengambil cermin matanya di poket sebelum meletakkannya di wajah. Tizza tersengih. 

“Saya tau la...” 

Tizza mengatur langkah dengan semangat. Wah. Untung sangat dapat jalan dengan Adzim. Macam perasaan berjalan dengan Aaron Aziz pulak. Asyik tersengih-sengih sendirian walaupun Adzim cuma mempamerkan 
muka selambanya. Tizza berhenti di depan kedai patung. Dia melemparkan pandangan ke arah Adzim. 

“Kenapa?” Tanya Adzim hairan.

“Masuk sini jom!”

“Nak buat apa?” 

“Beli anak patung la...”

“Tizza...” Teguran Adzim tidak diendahkan. Tizza tarik lengan Adzim kuat sehingga lelaki itu terpaksa 
mengikut langkahnya.

“Tizza, lepaslah. Tak manis tau...” Adzim tarik tangannya. 

“Ye lah... Tak manis, tak elokkan?” 

“Tau pun.”

Tizza tarik muka sambil melangkah menuju satu persatu rak.Sampai di sebuah rak, Tizza menjerit riang. Adzim terkejut.

“Ni!” Tizza tunjuk satu patung. Adzim terkebil-kebil memandang Tizza yang sudah berlari-lari anak membawa patung Doraemon besar gedabak itu.

“Tizza...” Adzim mengeluh kecil sebelum mengorak senyuman di bibir. 

Tizza mengajak Adzim makan tengah hari di KFC. 

“Awak suka KFC kan?” Tanya Tizza teruja. Adzim kerut dahi.

“Mana ada?” 

“Hari tu saya nampak awaklah makan sorang-sorang kat sini...”

“Iye ke? Tak perasan pulak.” Balas Adzim sambil mengambil air pepsi di sebelahnya. 

“Awak, nanti awak lukis saya tau...” Pinta Tizza bila suasana kembali menyepi. Adzim angkat kening sambil memandang wajah Tizza. Dia amati wajah itu dalam-dalam. Tizza putih. Bibir dia merekah merah. Senyuman Tizza paling manis. Tizza nampak matang tapi keanak-anakan. Adzim angkat bahu tidak menjawab soalan Tizza.

“Nanti saya awak lukis ya... Berapa harganya?” Tanya Tizza lembut. Gila kerek mamat ni. Kena bayar jugak ke? Aishh...

“RM 3 ribu.” 

Nak terpengsan Tizza dengar. Tizza berdehem-dehem kecil sebelum mengurut dahi sendiri. Adzim tahan tawa. Lurus juga si Tizza ni... Bisik hatinya.

“Nantilah saya lukis awak...” Ucap Adzim menjamah ayam gorengnya sedikit. Tizza pandang wajah Adzim ragu-ragu.

“3 ribu ke??” Tanya Tizza cemas.

“Taklah. Saya kasi awak free. Nanti kalau 3 ribu melayang, tak dapatlah awak shopping hujung minggukan?” Adzim mengusik. Tizza tersenyum lebar. Gitulah baru macho... Ni kedekok nak mampoeh... 

“Janji ek...” Tizza pandang wajah Adzim teruja.

“Ye lah... Sejak kenal awak, saya tak henti-henti bercakap.” Keluh Adzim. Tizza tersengih lebar.

“Sebab awak suka saya lah tu...” Ucap Tizza berani. Matanya sengaja diletakkan tepat pada anak mata Adzim. Ada debar mengepung diri tapi dia masih bertahan melawan renungan tajam Adzim.

“Tizza...” Satu suara membuat segalanya terlerai tiba-tiba. Tizza dan Adzim melemparkan pandangan ke arah yang sama.

“Walid...” Keluh Tizza pelan. Wajah Adzim dipandangnya sepi. Adzim hanya menunggu.

“Siapa ni?” Tanya Walid merenung wajah Adzim terus. Tizza mengusap wajahnya sebelum memandang wajah Walid yang agak kusut itu.

“My boyfriend.” Ucap Tizza tanpa memandang wajah Adzim. Dia takut Adzim tiba-tiba melenting tapi dia pertaruhkan juga untuk melihat sendiri reaksi Adzim. 

“Are you serious?” Tanya Walid terkejut. Tizza angguk-angguk kepala.

“I think... We just...” Walid gagal mengatur bicara. Tizza tentang mata Walid berani.

“I serius bila I kata kita berdua break.” Ucap Tizza tenang. Dia pandang wajah Adzim. Adzim buat muka terkejut juga. La.. Reti terkejut pula mamat ni? Bisik hati kecil Tizza. Macam tak percaya.

“Tapi...” Walid ambil tangan Tizza dan menariknya. Tizza jadi cemas.

“Walid!” Tizza cuba lepaskan tangannya tetapi gagal.

“Janganlah berkasar dengan perempuan. Apa main pegang-pegang ni?” Tiba-tiba Adzim berdiri menolak tubuh Walid kuat. Walid berundur kebelakang apabila merasakan dirinya tidak stabil. Dia merenung tajam ke arah Adzim. Tizza turut berdiri dari kerusi. 

“Walid, masa I bercinta dengan you, you siap bagi green light untuk I keluar dengan lelaki lain. Kenapa sekarang nak menyibuk pula bila I dah tak ada apa-apa hubungan dengan you? Tolonglah Walid. I dengan you dah putus. Jangan ganggu I lagi. Dan.... Jangan beri I present-present you tu lagi. I rimaslah...”

“Sayang...” 

“Stop it Walid! I’m not your sayang anymore. Jom Adzim...” Tizza ambil tangan Adzim dan plastik berisi Doraemonnya terus meninggalkan Walid sendirian.

“Tizza...” Seru Walid. Tizza tidak mengendahkan panggilan Walid. Puas hati dia sekarang. Baru Walid tahu rendah tinggi langit. Dia tidak peduli lagi. Tangan Adzim terus diheret mengikut langkah lajunya.

“Tizza...” Tegur Adzim setelah mereka jauh dari pandangan Walid. Tizza lepaskan tangan Adzim. Air matanya jatuh satu persatu. 

“He is my first love...”

“So kenapa break?”

“Selfish.”

“Awak atau dia?”

“Saya tak tahu!” Tizza mengesat air mata yang jatuh ke pipi. Kenapa hati dia pedih sangat?

“Saya nak balik dulu. Ni untuk awak...” Tizza letakkan beg plastik berisi patung Doraemon di tangan Adzim. Adzim memandang kelibatan Tizza yang berlalu pergi. Hati dia berbelah bagi. Tizza masih sayangkan bekas kekasihnya ke?


bersambung utk satu part je lagi... sabar okeh?? 

0 ceritaMia's lovers: